2286085361 Μεγαλοχώρι θήρας, Σαντορίνη info@taxprotection.gr
hero image


 

Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ατομική;
TaxProtection - Κασιμάτης Στυλιανός - Λογιστικό Γραφείο - Σαντορίνη

 

 

Καλώς ήρθατε στην TAX PROTECTION - η εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή για τη νομική μορφή της νέας σας επιχείρησης. Κατανοούμε πλήρως τη σημασία αυτής της απόφασης και είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε σε αυτήν τη διαδικασία.

Όταν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση, η επιλογή της νομικής μορφής είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και τις νομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής σας. Στην TAX PROTECTION, διαθέτουμε έμπειρους νομικούς και λογιστές που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ μιας μονοπρόσωπης ΙΚΕ και ατομικής επιχείρησης, για να πάρετε την καλύτερη απόφαση που ταιριάζει με τις ανάγκες και τους στόχους σας.

 

 

 

     
     
 

Η επιλογή μεταξύ μονοπρόσωπης ΙΚΕ (Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας) και ατομικής επιχείρησης εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες, προτιμήσεις και στόχους του επιχειρηματία. Και οι δύο μορφές έχουν τα πλεονεκτήματά τους και τα χαρακτηριστικά τους, και η επιλογή εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης, τη φύση της δραστηριότητας, την φορολογική κατάσταση και τις προσωπικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη.
 

Ατομική επιχείρηση:
Στην ατομική επιχείρηση, ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται ως φυσικό πρόσωπο και είναι μοναδικός ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για τις λειτουργίες της επιχείρησης. Η διαδικασία ίδρυσης είναι συνήθως απλούστερη και λιγότερο χρονοβόρα από τη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, και οι διοικητικές επιβαρύνσεις είναι λιγότερες. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα οικονομικά της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των χρεών και των υποχρεώσεων, και το προσωπικό του περιουσιακό καθεστώς μπορεί να επηρεαστεί από τις ενέργειες της επιχείρησης.

Μονοπρόσωπη ΙΚΕ:
Η μονοπρόσωπη ΙΚΕ είναι εταιρεία με περιορισμένη ευθύνη που έχει μόνο έναν μέτοχο-ιδιοκτήτη. Αποτελεί μία νομική μορφή που παρέχει το πλεονέκτημα της περιορισμένης ευθύνης για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν ευθύνεται προσωπικά για τα χρέη και τις υποχρεώσεις της εταιρείας, με εξαίρεση την επένδυσή του στο μετοχικό κεφάλαιο. Η διαδικασία ίδρυσης είναι σχετικά πιο περίπλοκη από την ατομική επιχείρηση, αλλά προσφέρει μεγαλύτερη νομική προστασία στον ιδιοκτήτη.

Κατάληξη:
Η επιλογή ανάμεσα στη μονοπρόσωπη ΙΚΕ και την ατομική επιχείρηση εξαρτάται από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους του επιχειρηματία, τη φύση της δραστηριότητας, τις οικονομικές προοπτικές και το επίπεδο ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.